Підсобне господарство

Підсобне господарство БФ “Карітас»

Підсобне господарство було створено весною 1998 року, коли Почапинська сільська рада надала Тернопільському благодійному фонду «Карітас» безкоштовно 120 га землі в постійне користування. З кожним роком площу землі ми збільшували. І в 2015 році вона становила 320 га (120 га  – власна земля, 200 га – орендована земля).

Підсобне господарство здійснює таку діяльність:

1. Забезпечує благодійну їдальню «Карітас», дитячий будинок «Пресвята Родина», та інші соціальні проекти продуктами харчування.
  2. Надає благодійну допомогу потребуючим Тернополя та області.
  3. Надає безкоштовні послуги для забезпечення життєдіяльності соціальних проектів БФ «Карітас».
  4. Проводить виробничу діяльність для одержання прибутку і надання матеріальної допомоги БФ «Карітас».
  5. Надаємо благодійну допомогу місцевим сільським радам, школам, садочкам.

Для обробітку цієї землі в наявності є наступна техніка:

1. Комбайн Домінатор Claas-85 – рік випуску 1978 (37років)
  2. 2 трактори МТЗ-82, 1998 року (17 років)
  3. Причіп, сівалка, культиватор, жатка
  4. Приміщення ангару і майстерні
  5. Трактор Т-150к, 1989 року (26 років)
  1. Автомобіль ГАЗ-4509,1996 року (19 років)

Вся ця техніка ефективно використовується для обробітку землі і вирощування с/г культур і городини. А саме працівники підсобного господарства займаються вирощуванням таких зернових культур: пшениця озима і яра, ячмінь озимий і ярий, гречка, соя, гірчиця і ріпак. Всю цю продукцію ми переробляємо: гречку на крупзаводі «Екор»  на гречані крупи, пшеницю і ячмінь на крупзаводі «Олійник» на пшеничні, ячмінні і перлові крупи.  А також пшеницю ми переробляємо на власному млині  на борошно. Всі ці продукти ми передаємо  безкоштовно благодійній їдальні і іншим соціальним проектам    « Карітасу».  На  площі  0.7га  ми займаємося огородиною, де вирощуємо більше десяти видів овочів ( картопля, морква, червоний буряк, капуста, редиска, цибуля, кріп, петрушка і т.д.) і тим самим забезпечуємо на цілий рік благодійну їдальню і Дитячий будинок «Пресвята родина»  свіжими екологічно-чистими овочами. А осінню для потребуючих м. Тернополя проводимо акцію «Дари осені». А також на цій огородині діти з Дитячого будинку і проекту «Діти вулиці» одержують знання і навики по вирощуванню і догляду за овочами, які потім в майбутньому зможуть використати у своєму дорослому житті.

У вересні 2008 року Карітас Чехії благодійно надав Карітасу Тернополя соковижималку, яку встановлено на підсобному господарстві. І вже з 2009 року ми виготовляємо натуральні соки з фруктів та овочів для благодійної їдальні та інших соціальних проектів.

На підсобному господарстві працює  вісім чоловік,  кількісний і постійний склад працівників вже не мінявся більше десяти років, що свідчить про хороші умови праці  і відпочинку на підприємстві.

About the Author