Свята вечеря
28.05.2015
Привітання для владики Теодора
29.05.2015

Благодійники з Канади допомагають особам з обмеженим пересуванням

Днями до Тернопільського благодійного фонду «Карітас» завітала делегація представників Міжнародного благодійного фонду «Карітас-України» разом з волонтерами благодійної організації «Лицарі Колумба» із Канади.

Лицарі Колумба є найбільшою в світі католицькою братерською організацією, мета котрої – забезпечити благодійні послуги потребуючим. З початку XX століття католицький рух «Лицарі Колумба» стрімко розвивався і сьогодні охоплює своєю діяльністю багато штатів США, Канаду, Мексику, Філіппіни.

Процес започаткування в Україні організації «Лицарі Колумба» розпочав попередній Глава УГКЦ, Блаженніший Любомир Гузар. Ця ініціатива була підтримана Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом.

«Лицарі Колумба» передали Міжнародному благодійному фонду «Карітас-України» інвалідні возики, котрі згодом було роздано у регіональні Карітаси.

До Тернополя канадські волонтери  завітали із метою допомогти тим особам, котрі обмежені  в пересуванні. 50 інвалідних візків було привезено до Карітасу-Тернопіль і роздано у медичні заклади, зокрема у Тернопільську дитячу міську лікарню (гематологічне відділення), обласний онкодиспансер.

Волонтери особисто відвідали декількох підопічних проекту «Домашня опіка» при БФ «Карітас», допомогли налаштувати візок, пояснили особливості його функціонування. Підопічні проекту не могли стримати сліз радості і щастя від отриманого дарунку, адже багато-хто роками користувався візком, що не відповідав його анатомічній будові .  Та особливо їх вразило те, коли їм допомагали пересісти із старого візка у новий, цікавилися їхніми відчуттями, питали чи все влаштовує. Увага і турбота  – це був найважливіший дарунок.

Побували організатори також на дитячому святі в Українському домі «Перемога» з нагоди Дня захисту дітей. Там, з ініціативи мера міста Сергія Надала, вони змогли принести радість вільного пересування ще одному хлопчикові. А насамкінець завітали у Дім милосердя «Св. Вероніки» при БФ «Карітас»,  котрим опікуються сестри Воплоченого Слова.  На даний час у будинку проживають одинокі люди похилого віку, і подарунок  у вигляді інвалідного візка був для них досить доречним.

Надати допомогу тернополянам, що є у потребі, було справжньою честю, для волонтера Едварда Шевчука, адже його дідусь та бабуся родом  із нашого міста. На початку минулого століття вони емігрували  в Канаду, але  так ніколи й  не забували про своє коріння, а любов до Батьківщини передали своїм нащадкам.

Можливість пересування для інвалідів є надзвичайно обмежена у нашій державі, відсутність пандусів, ями на тротуарах та дорогах,високі бордюри.  Але проблема стає ще більшою, коли ти не  в змозі пересуватися навіть у власній квартирі через габаритність або ж недостатню функціональність інвалідного крісла. Саме тому, дана волонтерська допомога, принесла чимале полегшення у життя людей, обмежених в пересуванні.

На закінчення даної акції, директор фонду о. А. Марчук, підкреслив, що основна наша місія полягає  в тому, аби служити і допомагати тим, хто є  в потребі і знаходити різноманітні шляхи для покращення їхнього життя.

[gdl_gallery title=”charity-from-canada-290515″ width=”200″ height=”107″ galid=”1″ ]