Зарваниця
Літній табір для дітей
20.04.2015

Допомога постраждалим на майдані

Минає не перший місяць реалізації проекту по реабілітації осіб, які постраждали під час протистоянь в Україні у період з листопада 2013 року по лютий 2014 року. Така діяльність розрахована на період до кінця поточного року і має на меті охопити осіб, які отримали
важкі тілесні ушкодження або навіть втратили частину свого тіла, є малозабезпеченими,мешканцями сіл або малих міст Західної України та мають гостру потребу в належній програмі реабілітації, що включатиме не лише медичний догляд, але й психологічні, соціальні та матеріальні види допомоги.
Згідно з даними Міністерства охорони здоров’я, більш ніж 2200 осіб були травмовані, понад 120 людей загинули та 300 осіб є зниклими безвісти під час вуличних протистоянь, що тривали з листопада 2013 року до лютого 2014 року.
З перших днів протестів Карітас України, в тому числі і Карітас Тернополя, висловлював намір підтримувати їх учасників у випадку отримання ушкоджень під час демонстрацій, масових протестів чи вуличних протистоянь.
Працівники Карітасу брали активну участь у наданні допомоги усім групам постраждалих, особливо за допомогою медичної служби. В ці дні Карітас Тернопіль отримує звернення від великої кількості жертв вуличних протистоянь та намагається налагодити короткотривалу та довгострокову підтримку постраждалих та їхніх сімей.
Будь-яке лікування чи реабілітація є важкодоступними для більшості жертв протистоянь саме через нестачу фінансових можливостей, та також через відсутність якісної спеціалізованої медичної допомоги у їхніх містах чи селах. Хоча більшість постраждалих отримали медичну допомогу та різнопланову підтримку, наразі неможливо оцінити довготривалі наслідки – як фізіологічні, так і психологічні.
Навіть якщо протестувальники не отримали тілесних ушкоджень, тривала участь у масових протистояннях, де вони були свідками смертей та військових атак, постійний психологічний тиск та припливи адреналіну під час протистоянь можуть спричинити довгострокові наслідки такі як посттравматичний синдром та депресія».
Масштаб і тривалість допомоги визначатиметься залежно від кожного окремого випадку, адже тільки консультація з психологомдасть можливість з’ясувати потрібну кількість зустрічей і темпи лікування для кожного, хто бажає, аби йому допомогли в такій нелегкій справі.
До співпраці з Карітасом Тернополя залучені і наші партнери з Чехії – психологи і соціальні педагоги, які готові не лише надавати допомогу усім потребуючим, а й також забезпечити подальший психологічний супровід усім постраждалим.