День хворого
17.06.2015
Відпочинок в Карпатах
25.06.2015

Прес-анонс дитячої фотовиставки Миттєвості нашого життя

caritas-hmelnitsk

caritas-hmelnitsk-foto

24 червня 2015 р. об одинадцятій годині у виставковій залі Українського дому «Перемога» за підтримки Благодійного Фонду «Карітас Тернопіль» відбудеться ІV урочисте відкриття фотовиставки підопічних Хмельницького Обласного Благодійного Фонду «Карітас» під назвою «Миттєвості нашого життя». На фотовиставці буде представлено 50 найбільш вдалих фоторобіт зроблених дітьми, підлітками та молоддю з малозабезпечених, кризових, неблагонадійних родин зроблених під час подорожей Карітасами України, зокрема представників соціальних центрів в БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» та БФ «Карітас Київ».

В рамках заходу буде проведено відкритий майстер-клас по фотографії від відомого Хмельницького фотографа Сергія Аніськова.

Хмельницький обласний благодійний фонд “Карітас” створений в липні 2002 року під егідою Української Греко-Католицької Церкви. Очолює роботу фонду настоятель Церкви Різдва Пресвятої Богородиці о.-м. Іван Данкевич.

На терені області фондом здійснюються проекти: “Консультативний центр по запобіганню торгівлі людьми”, “Домашня опіка”, “Розвиток волонтерства”, «Працевлаштування сільської молоді», «Християнська школа раннього розвитку» та інші.

З січня 2004 року почав свою роботу проект “Допомога дітям вулиці”, продовженням якого  з 2010 року став проект “Мобільна робота з молоддю в Україні ”, який опікується дітьми та молоддю, що опинилися у складних життєвих обставинах, а також малозабезпеченими, неблагополучними, кризовими, багатодітними, неповними сім`ями. Керівник проекту – Дмитро Козловський.

З осені 2012 року на базі даного проекту почав діяти волонтерський проект “Миттєвості нашого життя”, в межах якого різні фотографи, зокрема відомий Хмельницький фотограф Сергій Аніськов,  на волонтерських засадах безкоштовно навчали підопічних Карітасу фотомистецтву. Керівник проекту – Дарія Іванішена.

Заняття включали в себе теоретичну (отримання знань з основ фотографії, композиції та ін.) та практичну частини. Практичні заняття проходили в приміщенні Карітасу та на свіжому повітрі за різних погодніх умов, що дало змогу учасникам працювати з різним освітленням, природними явищами (сніг, дощ, сонце).

Метою проекту є створення сприятливого психологічного мікроклімату в колективі, підвищення внутрішньо групової довіри й згуртованості шляхом здійснення спільної справи – підготовки фотовиставки власних робіт; мотивування підопічних на успіх; розширення життєвих перспектив; формування адекватної самооцінки, самопізнання, вміння оцінити й усвідомити особистісну значущість, неповторність і багатогранність власного “Я”, прийняття себе; виявити творчий потенціал та реалізувати креативність як механізм найповнішого самовираження та життєтворчості.

Реалізація проекту відбувалась шляхом зацікавлення підопічних роботою фотографа та навчанню мистецтва фотографії, створення в свідомості підопічних образу “позитивного Героя” на прикладі особистості Костянтина Жданова, який є директором Хмельницького музею-студії фотомистецтв, мотивування підопічних до позитивних змін, організації власної фотовиставки. В основі роботи лежав ресурсно-орієнтований підхід, здійснювався психологічний супровід занять.

На завершальному етапі підготовки до організації фотовиставки “Миттєвості нашого життя”, з метою виховання відповідальності за виконання спільної справи, між підопічними було здійснено розподіл посад на ролі дизайнера, бухгалтера і менеджера. З кожним із спеціалістів було укладено договір-зобов`язання. Діти, підлітки та молодь брали активну участь в оформленні фотовиставки, продумали назви своїх фоторобіт та мали піднесений настрій.

21 червня 2013 року в торгівельно-розважальному центрі “Оазис”, відбулось І урочисте відкриття фотовиставки “Миттєвості нашого життя” на якій було представлено 40 найбільш вдалих фотографій наших підопічних. На відкритті фотовиставки були присутні усі наші меценати, фотографи, директора та працівники музеїв, які відвідали наші підопічні в ході проекту. Кожен із них отримав листівки-запршення, що були виготовленні їхніми руками.

Протягом літа журі фотографів (у складі: Іванова Анатолія Михайловича, Жданова Констянтина Анатолійовича та ін.) визначили трьох переможців, яких було нагороджено безкоштовним навчанням в школі фотомистецтв м. Хмельницького.

Найвищою нагородою конкурсу, за активну участь та високий творчий потенціал, у номінації “Сама активна учасниця” відзначено Катерину Пташник, яка отримала в подарунок дзеркальний фотоапарат Nikon від нашого мецената фотографа-орнітолога Анатолія Микитовича Вітюка.

В подальшому фотороботи наших підопічних взяли участь в різних фотоконкурсах нашого міста де вони мали змогу позмагатися з місцевими фотографами.

Так, 25 вересня 2013 року у виставковій залі музею-студії фотомистецтв відбулась урочиста церемонія підведення підсумків фотоконкурсів “Хмельницький крізь об`єктив” та дитячого “Світ очима дитини”, присвячених Дню міста Хмельницького. Фотороботи наших підопічних були представлені на цих фотоконкурсах і найбільш вдалі знайшли своє місце в експозиції виставки, яку було оформлено у музеї-студії фотомистецтв.

Згідно з рішенням журі дипломами учасників фото конкурсів “Хмельницький крізь об`єктив” та “Світ очима дитини” було нагороджено 15 підопічних ХОБФ “Карітас”.

Дипломом переможця у номінації “Хмельницький фоторепортер” за третє місце нагороджено Гураль Ольгу (фотографія “Наше майбутнє” з серії “Дитинство”).

Окрім того, за активну участь у конкурсі дев’ятеро наших дітей-підопічних отримали в нагороду безкоштовне навчання у фотогуртку “Ракурс” протягом 2013-2014 навчального року.

Дипломи, відзнаки та цінні подарунки переможцям вручав міський голова Сергій Мельник.

Про фотовиставку «Миттєвості нашого життя» є численні публікації в ЗМІ.

З часом появилась ідея показати нашу фотовиставку жителям інших міст та помандрувати Карітасами України.

Так, 4 листопада 2013 року у фортечній галереї «Бастіон» за підтримки  БФ «Карітас ІваноФранківськ УГКЦ», відбулось ІІ урочисте відкриття фотовиставки «Миттєвості нашого життя». З цією метою четверо наших підопічних разом із фотографами волонтерами Анатолієм Івановим та Андрієм Кадлубенко відвідали місто ІваноФранківськ і тамтешній Карітас.

Набутим досвідом ми поділились з соціальними працівниками даного благодійного фонду, а також провели просвітницьке заняття для тамтешньої кризової молоді з метою зацікавлення їх роботою фотографа та навчанню мистецтву фотографії. Заняття було проведено за допомогою сучасних технологій та включало в себе теоретичну і практичну частини.

Переможниця фотоконкурсу Катерина Пташник продемонструвала до уваги підопічних самостійно розроблену презентацію на тему «Пейзаж» з короткими порадамирекомендаціями, які в подальшому доповнили досвідчені фотографи.

Підопічні місцевого Карітасу дуже позитивного сприймали нову інформацію, зацікавились роботою фотографа, почали активно фотографувати, розширили світобачення щодо фотомистецтва, отримали багато позитивних емоцій та спонукання до створення власної  фотовиставки.

14 червня 2014 року у конференц залі БФ «Карітас Київ» відбулось ІІІ відкриття фотовиставки «Миттєвості нашого життя». З цією метою працівники та підопічні Хмельницького Карітасу разом із своїм викладачем фотогуртку «Ракурс» – професійним фотографом Анатолієм Івановим відвідали столицю України та місцеву організацію Карітасу. За для цього наші діти та підлітки об`єднались щоб самостійно заробити кошти на мандрівку та представницькі витрати делегації підопічних ХОБФ «Карітас» в місті Київ. Склавши план подальших дій і написавши спільними зусиллями кілька листів-прохань до потенційних партнерів ми перейшли до організації акцій. В результаті кропіткої праці було пошито багато різноманітних м’яких іграшок до Дня св. Валентина, виготовлено з пластику брилки до ключів, підвіски до сумочок, дитячих ранців та мобільних телефонів з логотипом Карітасу. Невдовзі ці речі ми розповсюдили за благодійні пожертви на масових заходах, зокрема ярмарці, та серед бажаючих підтримати наш задум. В загальному було зібрано близько 15000 тис. грн.

Ціллю нашого візиту в БФ «Карітас Київ» був обмін досвідом, існуючими досягненнями і планами на майбутнє між співпрацівниками і представниками кризової молоді.

Хмельницький Карітас презентував фотовиставку «Миттєвості нашого життя» та навчав мистецтву фотографії, а київський Карітас продемонстрував успішність футбольної команди «Мрія». Для усіх бажаючих було проведено майстер-клас на тему «Портрет». «В такий спосіб ми показали приклад підопічним Карітасу у Києві, як можна себе реалізувати, отримати творчу професію і мати додатковий заробіток», – розповідає 16-річна Катерина Пташник з Хмельницького.

Найбільш вдалі фотороботи наших підопічних, що були зроблені під час подорожей Карітасами України, вдруге було подано на фотоконкурс «Хмельницький крізь об’єктив» та конкурс дитячої та юнацької фотографії – «Світ очима дитини», які приурочені Дню міста Хмельницького.

Так, 24 вересня 2014 року у виставковій залі музею-студії фотомистецтва відбулась урочиста церемонія підведення підсумків даних  фотоконкурсів. Подяками управління культури і туризму міської ради та подарунками за активну участь у фотоконкурсі “Світ очима дитини” в черговий раз було відзначено Хмельницький обласний благодійний фонд «Карітас». Згідно з рішенням журі дипломами учасників вище вказаних фотоконкурсів було нагороджено 9 наших  підопічних.

Дипломом переможця у фотоконкурсі «Світ очима дитини» за третє місце нагороджено Пташник Катерину (фотографії «З вірою в серці», «Люди задумайтесь» з серії «Київ. Майдан Незалежності»), яка також отримала подарунок від хмельницького центру цифрової фотографії “Кодак Експрес”.

caritas-hmelnitsk2